Kaynak: https://www.ipsos.com/tr-tr/z-kusaginin-hayali-kendi-isini-kurmak

Z KUŞAĞININ HAYALİ KENDİ İŞİNİ KURMAK

Araştırma şirketi Ipsos’un Z kuşağının işsizlikten gelecek kaygısına, aileden eğitime kadar eğilim ve düşüncelerini ortaya koyan çalışma raporu açıklandı. Raporda dijital dünya ve dolayısıyla yüksek teknolojinin içine doğan Z kuşağının önceki nesillere göre daha eğitimli olduklarına dikkat çekilerek, “Bu durum, gençlerin kendi kararlarını kendileri veren dominant karakter tasarımına sahip olduklarını düşündürüyor” yorumu yapıldı. Ipsos’un hazırladığı Z Raporu’nda bu kuşağın girişimci yönü ağır basıyor ve gençlerin yüzde 60 kendi işlerini kurmak istiyor. Uluslararası bir şirkette çalışmayı düşünen gençlerin oranı ise yüzde 36. Bir kamu kurumuna girerek “memur” olmak istediğini belirten gençlerin oranı ise yüzde 23 olarak belirlendi. Gençlerin yüzde 5’ise çalışma hayatıyla ilgili fikri sorulduğunda “bilmiyorum” yanıtını verdi.

Eşitlik konusu önemli

Rapora göre Z kuşağı gençleri yaşamın aktif parçası olarak kendilerini konumluyor. Gençlere en önem verdikleri konular sorulduğunda eğitim yüzde 17 ile ilk sırada yer alıyor, ikinci sırada işsizlik geliyor. Bu yaş grubu gençler için kadın ve erkek eşitliği de önem verilen ilk 3 konudan biri.

Her şeyin başı sağlık

Pandemi döneminin de muhtemel etkisi ile sağlık Z kuşağına mensup 15 – 24 yaş arası bireyler için en önemli değer. Aile ise sağlıktan sonra öne çıkan en önemli değer. Araştırmaya katılan gençlere “Sağlık, aile, adalet konularından en önem verdiklerini sırala” denildiğinde yüzde 40’lık kesim sağlık başlığını tercih etti. Onu yüzde 34 ile aile izledi.

Z kuşağı gençlerin yüzde 48’i aileleriyle ilişkilerinin iyi olduğunu belirtirken sadece yüzde 3’lük bir kesim “kötü” olarak değerlendiriyor. Her 10 geçten 4’ü pandeminin aileleri ile ilişkilerini olumsuz etkilediğini söylüyor.

Gençlerin yüzde 70’i ailelerinin yanında güvende hissediyor. Diğer taraftan her 10 gençten 5’i ailelerinin kendileri ile gurur duyduğunu, 4’ü de ailelerinin kendi kararlarını desteklediğini belirtiyor.

Gençlerin yüzde 61’i gelecekleri konusunda endişeli. Her 10 gençten sadece1’i gelecekleri konusunda endişeli değil. Endişe düzeyi kadın erkek fark etmiyor.