Kaynak: CAPITAL GENÇ | ULUSAL DÜZENSİZ DERGİ EK İSTANBUL

STAJDA HİBRİT ZAMANI

Pandemiyle online düzenlenen stajlar, hibrit modele dönüyor. Büyük holding ve şirketler, 2022 için stajyerlerin online ve ofisten çalışabilecekleri yeni staj programları hazırlıyor. Stajyerlerin meraklı, öğrenmeye ve yeni fikirlere açık, sorumluluk alan, analitik düşünebilen, iletişimi kuvvetli olması isteniyor. İngilizceyi yazılı ve sözlü olarak iyi kullanabilmek de aranan en önemli özellikler arasında.

Pandemiyle pek çok şirketin uzaktan çalışmaya geçmesi staj programlarını durdurmadı. Yüz yüze olan stajlar, hızla online platformlara taşındı. Yıldız Holding’den Borusan Holding’e, Anadolu Grubu’ndan Doğuş Grubu’na kadar önde gelen holding ve şirketler, her yıl çok sayıda başvuru alan genç yetenek programlarını online düzenledi. Geçtiğimiz eylül ayında ise hibrit çalışma modeline geçilmesiyle yine staj programlarında değişiklik başladı.

Yeni dönemde pek çok şirket, hem yüz yüze hem online’ın da bir arada kullanıldığı hibrit staj modelini kullanmaya hazırlanıyor. İK yöneticileri ise stajyer alımlarında en çok meraklı, öğrenmeye ve yeni fikirlere açık, sorumluluk alan, analitik düşünebilen, iletişimi kuvvetli gençleri tercih ettiklerini belirtiyor.

İyi bir şirkette staj yapabilmek için İngilizce dil bilgisini yazılı ve sözlü olarak iyi kullanabilmek de aranan özellikler arasında ilk sırada yer alıyor.

17 Şirketin kaç stajyeri var (2021)

Doğuş Holding-414

PwC-350

Arçelik-301

Anadolu Grubu-300

Flo-217

Tüpraş-208

Sanko Holding-150

Yıldız Holding-125

Deloitte-104

BÜYÜK DEĞİŞİM

Pandemi öncesinde şirketlerin oldukça kapsamlı staj programı bulunuyordu. Stajyerler çeşitli envanterlerin, video ve yüz yüze mülakatların yer aldığı detaylı bir seçim sürecinden geçtikten sonra staja kabul ediliyordu. Ancak pandemiyle yüz yüze yapılan stajlar online’a döndü. Flo Mağazacılık pandemi sonrasında başlattığı online staj programıyla 2 yılda 400 gence staj imkanı sağladı. Turkcell, 2’nci ve 3’üncü sınıf üniversite öğrencilerine staj ve yarı zamanlı çalışma fırsatı sunduğu dijital programı Stajcell’i hayata geçirdi.

Pandemi sonrası tüm stajyer alımlarını dijital ortama taşıdıklarını belirten BAT Türkiye Ticari Birimler İnsan Kaynakları Direktörü Güliz Dalaman Yakmacı “Bu süreçte stajyerlerimizle diğer çalışanlarımızla olduğu gibi şeffaf, net ve en önemlisi çift yönlü iletişim kurmaya önem verdik” diyor.

Pandeminin ilk yılında çevik şekilde mevcut staj sürecini online’a taşıdıklarını söyleyen Aygaz İnsan Kaynakları Direktörü Esra Topkoç, bu yılki yaz staj programlarını online olarak gerçekleştirdiklerini ve yüz yüze programlarının olmadığını belirtiyor. Topkoç, “Yeni staj programımızda fiziki aktivitelerin yerini online’da kurguladığımız eğitim, kişisel gelişim ve bilgilendirme seansları aldı” diyor. Halen staj programlarının büyük çoğunluğunun online uygulandığını söyleyen Doğuş Holding İnsan Kaynakları Bölüm Başkanı Buse Kasapoğlu Özen,”Şu anda grubumuzda 414 stajyerimiz görev yapıyor. 2022 için Stajyer Gelişim Programı’mızı dijital ortamda gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diye konuşuyor.

2022’de 12 Şirket 1.668 stajyer alacak

PWC-350

LC Waikiki-300

Sanko Holding-250

Tüpraş-240

Migros-90

Borusan Holding-80

Deloitte-80

KARMAYA GEÇİŞ

Geçtiğimiz mart ve eylül ayından itibaren pek çok şirketin hibrit çalışmaya başlamasıyla geçen yıl tamamen online yürütülen staj programları da hibrit modele dönüyor. Mart 2020’den geçtiğimiz 1 Eylül’e kadar uzaktan çalıştıklarını, eylül ayından sonra hibrit çalışma modeline geçiş yaptıklarını söyleyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Bayram, stajyerlerin işe başladıkları ekiplerin dinamiklerine göre haftanın belirli günleri uzaktan, belirli günleri ise ofise gelerek ekip arkadaşlarıyla çalışma fırsatı bulabildiklerini ifade ediyor. Bayram, “Bu yıl da bu 3 staj programımızla teknoloji, satış, pazarlama, finans, insan kaynakları, regülasyon, iç iletişim gibi birçok alanda alım yapacağız” diyor. Mevcut 3 staj programı dışında yıl içinde ihtiyaçlar doğrultusunda stajyer alımı yapabildiklerini belirten Bayram, adaylara Instagram’daki kariyer sayfalarını takip etmelerini öneriyor.

Yıldız Holding İnsan ve İş Destek Başkanı Bahattin Aydın, bu yıl Virtual JOB Experience adını verdikleri staj programlarına katılan stajyerlerin hibrit olarak hem ofis hem online çalışma imkanı bulduğunu söylüyor. Aydın, “2022’de staj programımız kısmen online ve kısmen ofisten olacak şekilde hibrit modelde devam edecek. Şirketimizde oluşan ihtiyaçları göz önüne alarak ve başvuru sayısını her geçen yıl artırma hedefimizle programımızı sürdüreceğiz” diyor. Geçen yıl Arçelik’te de pandemi koşulları nedeniyle staj programı öğrencileri mağdur etmemek için iptal edilmedi ve ilk kez staj süreci online platforma taşındı. Stajı kabul eden, bilgisayar ve internet altyapısı uygunlar Arçelik Fresh Start programına katıldı.Bu yıl ise şirket,yüz yüze ve online 2 farklı model tasarladı.

BURAK GÜRCAN ANADOLU GRUBU İNSAN KAYNAKLARI KOORDİNATÖRÜ

“YENİDEN DÜZENLEDİK”

MODEL 9 farklı sektörde faaliyet gösteriyoruz. Sektör bazında faaliyetlerimizi gözden geçirerek staj programlarımızı yeniden düzenledik. Saha veya üretimde faaliyet gösteren departmanlarımızda stajyerlerimizi ağırlıklı olarak yüz yüze veya part time kabul ederken bunun dışında kalan departmanlarımızda yüzde 100 online veya hibrit modelde çalışma şekli geliştirdik.

HEDEF Uzaktan gerçekleştirdiğimiz staj programlarımızı dijital yeniliklerle zenginleştirerek içeriğini çeşitlendirdik. Yeni dönemde başlayacak staj programlarımızda stajyerlerimizi part-time veya yüz yüze ofise gelebilecekleri şekilde bir planlama yapıyoruz. Tüm grup şirketlerimizde lise ve üniversite öğrencilerini kısa dönemli zorunlu staj kapsamında yılın belli dönemlerinde ilgili departmanlara dahil ediyoruz. Bunun dışında daha uzun soluklu staj ve MT programları için yaklaşık 300 stajyer almayı planlıyoruz.

Hangi Alanda Alım Yacaklar?

BAT_Pazarlama, satış, İK, kurumsal iletişim, finans, tedarik zinciri, üretim, BT

Borusan Holding _Operasyon ve planlama, satış, pazarlama, BT,Strateji ve iş geliştirme,üretim,İK

Boyner Holding _ Pazarlama,satış, finans,İK, planlama, lojistik, teknoloji, e-ticaret platformları

Deloite_Denetim,vergi,danışmanlık

Doğuş Holding_ Otomotiv_medya, turizm, yeme-içme, enerji, inşaat, gayrimenkul, teknoloji

LCWaikiki _E-ticaret, BT, planlama, tasarım ve satın alma

PwC Türkiye_Vergi, denetim, danışmanlık

Sanko Holding_Üretim,teknik ve genel merkez

Şölen_IK,pazarlama,satın alma,ihracat,ithalat,müşteri hizmetleri,mali işler,BT,üretim,planlama,lojistik,satış

Teknosa_BT,e-ticaret,satın alma ve IK

Tüpraş_Ar-Ge,BT,merkez ofis

Vodafone_ Teknoloji, satış, pazarlama, finans, İK, regülasyon, iç iletişim

GÜNCEL PROGRAMLAR

Boyner Holding’de de geçen yıl yaz döneminden bu yana online’ın yanı sıra hibrit düzende NextGen staj programı devam ediyor. Ofis çalışanlarının aşı oranının yüzde 100’e yakın olmasının bölümlere ve tercihe göre stajlarını ofiste yapan stajyer sayısını artırdığını söyleyen Boyner Büyük Mağazacılık İK Genel Müdür Yardımcısı Seda Kayrak Kızıltan, pandemiyle staj programlarını en az 8-9 ay süren, uzun dönemli hale dönüştürdüklerini ifade ediyor. Kızıltan, “Merkez ofisimiz İstanbul’da olmasına rağmen İstanbul dışındaki üniversitelerden de stajyerler alarak online staj programları uyguladık” diye konuşuyor. Pandeminin başından geçtiğimiz 1 Ekim’e kadar uzaktan çalışma modelini kullanan Deloitte Türkiye’de stajyerler yeni dönemde hem online hem yüz yüze staj yapacak. Uzaktan çalıştıkları dönem boyunca yüz yüze staj yapan çalışanları olmadığını belirten Deloitte Türkiye Yetenek Lideri Gülfer Irmak, AIMhigher Deloitte uzun dönemli staj programları için her yıl kasım ayında ilan yayınladıklarını söylüyor. Programa yeni mezunlar ya da üniversitelerin 4’üncü sınıf öğrencileri başvuru yapabiliyor. Pandemi nedeniyle tüm staj programlarını online platforma taşıyan LC Waikiki’de de bu uygulama devam ediyor. “Yüz yüze staj uygulamamız bulunmuyor” diyen LC Waikiki İK Direktörü Hande Özdağdeviren, stajyer işe alımlarını Grow Global programları kapsamında yaptıklarını, gelecek yıl yaklaşık 300 stajyer almayı planladıklarını ifade ediyor. Özdağdeviren, “Önümüzdeki dönemde e-ticaret, bilişim teknolojileri, planlama, tasarım ve satın alma departmanlarımıza stajyer almayı planlıyoruz” diyor.

NURSEL ÖLMEZ ATEŞ BORUSAN HOLDİNG İK VE KURUMSAL İLETİŞİM GRUP BAŞKANI

“80 ALPHA İŞ BAŞI YAPACAK”

“GÖZDEN GEÇİRDİK”Pandemi nedeniyle Alpha staj programımızı hızlıca gözden geçirdik. Uzaktan çalışmağa uggun olan pozisyonlarımızı değerlendirerek, hibrit, ofisten ve uzaktan olmak üzere 3 farklı kategori belirledik. Öğrenciler tercih ettikleri çalışma modelini staj başvurularında belirtti ve biz de buna göre yerleştirmelerimizi yaptık

62 STAJYER Geçtiğimiz yıl toplam 62 Alpha stajyer alımı yaptık. Bunların yüzde 40’ı hibrit düzende, yüzde 20’si ofisten, yüzde 40’ı da uzaktan çalışarak programlarını tamamladı. Geçen yılki gibi staj pozisyonlarımızın büyük bir çoğunluğu hibrit düzende. Bununla birlikte tamamen uzaktan çalışan pozisyonlarımız da devam ediyor. Bu yıl 7 farklı grup şirketimizde operasyon ve planlama, satış ve pazarlama, bilgi teknolojileri, strateji ve iş geliştirme, üretim ve İK fonksiyonlarında toplamda 80 Alpha’mız iş başı yapıyor.

“STAJYERLERE IKI FARKLI PROGRAM SUNUYORUZ”

AHMET AKSOY TÜPRAŞ İK DİREKTÖRÜ

2 FARKLI PROGRAM Tüpraş’ta öğrencilere iki farklı programla staj imkanı sağlıyoruz. Bunlardan ilki öğrencilerin yaz dönemlerinde gerçekleştirdikleri, mezuniyetleri için gereklilik olan zorunlu yaz stajı programı, diğeri ise uzun dönemli proje öğrencisi programı olan Nextremers sürecimizden oluşuyor.

ZORUNLU STAJ Zorunlu yaz stajı programını tamamen dijital ortama taşıdık ve Tüpraş Online Staj Programı olarak isimlendirdik. Zorunlu yaz stajı programına ise Tüpraş Online Staj Programı ile dijital ortamda devam etmeyi planlıyoruz.

YENİ DÖNEM Tüpraş Online Staj Programının sonunda üretilen fikir ve projeleri dinleyerek Nextremers ve yeni mezun ihtiyaçlarımız doğrultusunda öğrencilerimizi işe alım süreçlerinde aday olarak değerlendiriyoruz. Uzun dönemli proje Nextremers öğrencilerimiz hibrit çalışma modelimiz ile ofisten çalışmaya başladı.

ARANAN ÖZELLİKLER

İK yöneticileri meraklı, öğrenmeye ve yeni fikirlere açık, sorumluluk alan, analitik düşünebilen, iletişimi kuvvetli, İngilizce dil bilgisini yazılı ve sözlü olarak iyi kullanabilen, takım çalışmasına yatkın adayları stajyer olarak aralarına kattıklarını belirtiyor. PwC’de de yenilikçi düşünebilen, hem işletme becerileri hem teknolojik bilgisini çok iyi kullanabilen gençler, stajyer olarak kabul ediliyor. Denetim, vergi, danışmanlık bölümlerine stajyer alan şirkette iktisadi, idari bilimlerle mühendislik fakültelerinin 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencileri, yeni mezunlar ve yüksek lisans öğrencileri staj programları için değerlendirilmeye alınıyor. Bilgi teknolojileri, e-ticaret, satın alma ve insan kaynakları departmanlarına stajyer alımı gerçekleştirmeyi planladıklarını söyleyen Teknosa İK Genel Müdür Yardımcısı Ersin Aydın, 2021 Teknosa Future Talent staj programını online planladıklarını belirtiyor. Aydın, “2022 için 3 gün online, 2 gün ofis olacak şekilde hibrit staj programıyla ilerlemeyi planlıyoruz” diyor. Bu yıl bir ilki gerçekleştirerek gençlerin kariyer yolculuklarına güçlü bir başlangıç yapmalarına destek olmak üzere Boombastic Gençler Staj Programı’nı başlattıklarını söyleyen Şölen İnsan Kaynakları Direktörü Şenay Gani de üniversitelerin 3’üncü veya 4’üncü sınıf ve yüksek lisans öğrencileriyle yeni mezunları programa kabul ettiklerini belirtiyor.

2022 STAJ PLANLARI

Pandemi döneminde staj programlarını iptal etmeyen şirketler, gelecek yıl da online ve yüz yüze yapılacak programlarla stajlarını devam ettirmeyi hedefliyor. Türkiye’nin en büyük özel şirketi Tüpraş’ta da bu yıl 170 öğrenci online staj programına katılarak 1 ay boyunca dijital ortamda çalıştı. 38 Nextremers öğrencisinin hibrit çalışma modeliyle programa devam ettiğini söyleyen Tüpraş İK Direktörü Ahmet Aksoy, 2022 için staj çalışmalarının devam ettiğini belirtiyor. “Önümüzdeki dönem farklı birimlerimiz için toplamda 40 Nextremers alımı planlıyoruz” diyen Aksoy, Tüpraş Online Staj Programı’na ise en az 200 öğrenciyi dahil ettiklerini ifade ediyor. Bu yıl 150 öğrenciye staj imkanı tanıdıklarını söyleyen Sanko Holding İK Koordinatörü Tansel Varan, pandemi şartlarına bağlı olarak 250’nin üzerinde stajyer alacaklarını belirtiyor. Bu yıl 160’ın üzerinde kişinin online staj programından yararlandığını söyleyen FLO Mağazacılık İnsan Kaynakları Direktörü Hüseyin Çolak, gelecek yıl bu rakamın çok üstüne çıkacaklarını belirtiyor. Çolak, “Yılda bir kez düzenlediğimiz online staj programımız 2022’de ağustos ayında başlayacak. Gençlere özellikle bilgi teknolojileri, e-ticaret, marka yönetimi, planlama, kategori yönetimi ve uluslararası operasyonlar gibi pek çok faklı departmanımızda staj yapma fırsatı sağlayacağız” diyor. Çolak, gelecek yıl ayrıca “Geleceğe İz” programını başlatacaklarını, uzun dönemli olarak üniversite öğrencilerine staj imkanı sunacaklarını belirtiyor. Gelecek yıl stajyer alımına devam edeceklerini söyleyen Şölen İnsan Kaynakları Direktörü Şenay Gani, “Gelecek yıl merkez ofisimizde insan kaynakları, pazarlama, satın alma, ihracat, ithalat, müşteri hizmetleri, mali işler ve BT bölümlerine stajyer alımı yapacağız” diyor.